znati

Akupunktura

Akupunktura je metoda tradicionalne kineske medicine, te tibetanske i indijske ayurvede, te jedna od najstarijih metoda liječenja.

Dolazi od latinske riječi “acus”-igla + ”pungere”-ubadati. U Kini akupunktura datira od 1. tisućljeća prije Krista, a na Zapadu se javlja u 20.stoljeću.  Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu 1978.g.

U starim Kineskim knjigama spominje se priča o otkriću akupunkture zahvaljujući ratnicima. Naime, shvatili su, da svaki put, kada je ratnik bio proboden strijelom ili kopljem, uskoro su se smanjili simptomi drugih bolesti od kojih su prethodno bolovali.

Kineska medicina počiva na filozofiji koja cijeli svemir, kao i ljudsko tijelo, tumači kroz djelovanje suprotstavljenih energija - yina i yanga. Kada su te dvije životne sile u ravnoteži, tijelo je zdravo. Naime, sve dok vitalna energija nesmetano teče tjelesnim meridijanima, održava se zdrava ravnoteža yina i yanga. Dogodi li se u nekom meridijanu blokada energije, tjelesne funkcije postaju sve slabije, javljaju se bolovi te na koncu dolazi do poremećaja i bolesti.

Akupunktura  je terapeutska tehnika kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža Qi-a, vitalne energije koja struji kroz organizam. Drevni kineski liječnici smatrali su da životna energija prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, odnosno meridijana. Na površini kože nalaze se određene točke povezane s meridijanima. Stimuliranjem akupunkturnih točaka unapređuju se tjelesne funkcije, a time počinje prirodni proces samoizlječenja.

U posljednjih 60 godina provedeno je izuzetno puno istraživanja o akupunkturi. Sva ona pokazuju da akupunktura pozitivno djeluje na živčani, endokrini, imunološki, kardiovaskularni i probavni sustav.

Akupunktura pomaže u ublažavanju različitih bolova te omogućuje da se dobro osjećate u vlastitom tijelu. Istraživanja i kliničke studije pokazale su da tretmani akupunkture uspješno djeluju na:bolovi u leđima, koljenima, vratu, ramenima…„smrznuto rame“, „teniski lakat“, karpalni kanal reumatoidni artritis, osteoartritis  ishijas, lumbago,glavobolju i migrenu, tjeskobu i depresiju, nesanicu, neplodnost, alergije, kožne bolesti,sinusitis, rinitis, tonzilitis, prehlada,sportske ozljede,neuralgije,porođajni bolovi ,PMS, menstrualne tegobe,opstipacija, usporavanje procesa starenja.

 

Kontraindikacije:

-stanja ekstremne slabosti

-akutno opito stanje

-akutne psihoze

-ekstremno uzbuđena stanja

-bolesnici s pace maker-om

-neposredno nakon radioaktivnog zračenja

-nakon velikih doza psihofarmaka i kortikosteroida

-na tašte

-neposredno nakon obilnih obroka

-u trudnoći (samo određene točke)

 

 

Ovisno o težini tegoba, broj tretmana varira od 3 do 12 tretmana u ciklusu. Neki već nakon prvog tretmana osjete znatno olakšanje, dok je za pojedina stanja potreban ciklus i do 12 tretmana, kao i ponavljajući tretmani nakon određenog perioda.

Tretman akupunkture je bezbolan. Akupunkturolog igle postavlja na dubinu od 0,5 do 3 cm i one djeluju od 10 do 30 minuta. Mnoge su osobe izjavile da su se tijekom i nakon akupunkture osjećale izuzetno opušteno.

 

Ostale tehnike liječenja akupunkturom:

-moksibustija – stimuliranje točaka toplinom lišća divljeg pelina

-mikromasaža/akupresura – stimuliranje jagodicama prstiju ili akupresurnom olovkom

-aurikulopunktura – akupunktura uha

-elektroakupunktura – stimulacija točaka električnim podražajem

-laser akupunktura – stimulacija točaka laserom