znati

Dry Needling

Dry needling je terapijska procedura u kojoj se koriste igle u svrhu opuštanja bolnih i napetih mišića. Rezultat je duboko opuštanje tkiva koje utječe na poboljšanje pokretljivosti, funkcije i smanjenje bolova najčešće uzrokovanih tzv. miofascijalnim bolnim sindromom ili trigger točkama.

Trigger točka je skup napetih mišićnih vlakana koje je zbog gubitka sposobnosti relaksacije potrebno na mehanički način opustiti. To područje mišića se na dodir osjeća poput čvora, bolno je ili osjetljivo i može uzrokovati širenje bolova u udaljenim dijelovima tijela. Takvu točku često je teško ili nemoguće opustiti masažom ili fizikalnom terapijom. Najčešća područja pojave su vrat i ramena te donji dio leđa. Mogu nastati zbog akutnog ili kroničnog preoterećenja zahvaćenog mišića, ozljede, psihološkog stresa ili bolesti.

Područje oko nastale trigger točke zbog kompresije na krvne žile postaje slabije opskrbljeno kisikom i hranjivim tvarima zbog čega postaje još osjetljivije.

Tenzijske glavobolje, bol duž ruku ili nogu često mogu biti uzrok aktiviranih trigger točki.

 

Dry needling učinkovito riješava probleme uzrokovane miofascijalnim disfunkcijama i druge bolove mišićnog podrijetla.Sterilna akupunkturna igla se ubode u područje trigger točke te se traži najbolji odgovor tkiva koji se još naziva “twitch” a osjeća se kao blagi trzaj nakon kojeg slijedi opuštanje. U tretmanu se ne koriste lijekovi niti druge supstance, sama igla ima analgetski učinak.

Nakon tretmana poboljšava se sposobnost cijeljenja tkiva, smanjuje se bol i poboljšava pokretljivost.

Istraživanja pokazuju da Dry needling ima najbrži učinak u smanjenju bolova mišićnog podrijetla, do 50% u jednom tretmanu.

 

Ova tehnika se može koristiti u gotovo svim bolnim stanjima, najčešće su to:

glavobolje

bolni sindromi vratne i slabinske kralježnice

ischialgija

sindromi prenaprezanja (teniski, golferski lakat)

napetost mišića zbog dugog sjedenja

istegnuća mišića

 

Učinak traje i do nekoliko tjedana, a u kombinaciji s drugim manualnim metodama moguće je i u potpunosti riješiti problem.