znati

Limfna drenaža

Ručna limfna drenaža (manualna limfna drenaža-MLD) i aparaturna limfna drenaža

 

Limfna drenaža je specijalna tehnika kojom se potpomaže rad limfnog sustava.

Određenim pokretima, zadanim pritiskom i smjerom dreniranja snažno je oruđe u rukama fizioterapeuta u rješavanju mnogih zdravstvenih problema.

Ručna limfna drenaža djeluje u ljudskom organizmu na:

a) vegetativni živčani sustav
- aktivira parasimpaticus (smanjuje tonus poprečno prugastih mišića)
- inhibira simpaticus (dovodi do relaksacije i opuštenosti)
- pomoću pravilne primjene ručne limfne drenaže djelujemo na reflekse priklona a takvi refleksi smanjit će osnovnu aktivnost mišića te stoga djeluju opuštajuće

b) na senzorne puteve refleksa boli
- pri izvođenju pokreta rune limfne drenaže stalno se mijenja pritisak i oblik podražaja, na taj se način neprestano podražuju mehanoreceptori a ujedno inhibiraju ganglijske stanice. Jednostavnim jezikom izraženo to znači da pravilnim izvođenjem limfne drenaže postići ćemo navedeno djelovanje o ono će dovesti do smanjenja boli ili će tu bol potpuno otkloniti

c) imuno sustav
- Podrška imunološkom sustavu pomoću limfne drenaže sastoji se u tome da se pomicanjem tkivne tekućine brzo dopremaju sve tvari (od kojih mogu nastati oboljenja) do limfnog čvora gdje postanu bezopasne po organizam. Općenito se može reći da uspješna obrana protiv infekcije mikroorganizmima zavisi o postojanju i stupnju rezistencije, te o prisutnosti imuniteta. Pod pojmom ‘rezistencija’ se podrazumijeva cjelokupna obrambena sposobnost koju može organizam mobilizirati kao odgovor na pojavu antigena. Rezistencija nije specifična spram antigena. Rezistenciju određuju genetski uvjeti, a također uvjeti kao npr. prehrana, preopterećenja i sl. Stupanj rezistencije se povećava redovitom primjenom limfne drenaže sasvim sigurno.

d) na limfni sustav
- drenažno djelovanje (uklanjamo suvišak vode i proteina iz tkiva)
- detoksikacijsko djelovanje(ručnom limfnom drenažom uklanjamo metabolički otpad, suvišak vode, toksine, bakterije strane tvari iz tkiva)
- djelovanjem ručne limfne drenaže na limfne čvorove povećava se produkcija limfocita (bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za obranu našeg organizma od bolesti)

Budući da postoji veoma malo kontraindikacija za manualnu limfnu drenažu, MLD se rabi u tretmanu mnogih patoloških procesa.
MLD je dobar način za aktiviranje limfnog sustava, posebno kad je transportni kapacitet limfnih žila smanjen zbog ranijih kirurških zahvata ili terapije zračenjem.

U terapiji limfedema MLD se rabi kao metoda manuelne terapije kojom fizioterapeut uspješno preusmjerava limfnu cirkulaciju kako bi dopustio za područje oticanja cirkulaciju limfe u većem volumenu i s manjim naporom.
Kao dio kompletne dekongestivne terapije limfedema učinci MLD su produženi i vraćaju ekstremitetu normalni izgled I funkciju.
Uz to MLD tehnike rabe se za ublažavanje dugotrajnih ožiljaka i zadebljanja kože kao i za povećanje imuniteta u zahvaćenom ekstremitetu

MLD kao zasebna tehnika može se također iskoristiti s puno uspjeha u mnogim stanjima koja nisu povezana sa limfedemom.

 

Indikacije za limfnu drenažu

- limfedem ( ruke, noge, lica, genitalija)
- oteklina raznih etiologija
- nakon operacije dojke
- nakon operacija u estetskoj kirurgiji
- loše cirkulacije
- umornih I teških nogu
- problema venskom cirkulacijom, proširenih vena, venskih ulkusa
- kod neuroloških bolesti
- bolnih sindroma vrata i glave
- trzajne ozljede glave i vrata
- bolovi u mišićima, miogeloze, fibromialgija
- glavobolje i migrena
- upalni reumatizma
- Morbus Sudeck
- sklerodermija
- lipedem, debljina
- celulit
- opstipacija
- ciklički idiopatski edem (kod žena uvjetovan PMS-om)
- nečista i problematična koža lica
- kronični sinusitis
- stres i napetosti
- opća relaksacija