znati

Medicinska masaža

Masažu je moguće definirati kao primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva u svrhe liječenja. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Masaža je najstariji oblik liječenja, a izvodi se ručno ili pomoću aparata. Preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav.

Povijest

Riječ masaža dolazi ili od lat. riječi "massare", što znaći gnječiti, ili od arapske riječi "mas" što znači pritiskati. Riječ "massage" upotrebljena je prvi pu u francuskoj literaturi, a upotrijebio ju je Lepage 1813. god.

Masaža postoji od pradavnih vremena. Čovjek instinktivno trlja bolni i otečeni dio tijela. Vrlo vjerojatno se masaža već odavno upotrebljavala u liječenju, osobito kod raznih afekcija lokomotornog sustava. Podaci o masaži kao sredstvu liječenja prvi put se pojavljuju otprilike 3000. god. pr. Kr., a provodila se u starih kulturnih naroda Azije. Razvoj masaže u staroj Kini odvijao se usporedo s razvojem medicine koja je uz lijekove i trave primjenjivala i akupunkturu. Masažu su upotrebljavali i Egipćani, Asirci, Perzijanci, stari Grci i Rimljani kao metodu liječenja oboljelih i ozljeđenih. Poznati liječnici Hipokrat i Galen preporučili su masažu kao metodu liječenja. Prvi zapis o športskoj masaži nalazimo u knjizi Rimljanina Oribasiusa iz 4. st. -Osnivač suvremene masaže i kineziterapije je šveđanin Per Henrik Ling u 18. st. Za masažu vežemo imena poput: Mason A., Johann Metzger, Von Mosengeil i dr.

Masažne tehnike

S obzirom na dijelovanje i upotrebu razlikujemo više vrsta masaže:

Klasična ručna masaža – KRM  (higijenska, sportska, medicinska)

Higijenska služi njegovanju tijela radi poboljšanja općeg zdravlja.

Sportska masaža

Sportska masaža je masaža posebno orjentirana na mišiće i dijelove tijela koji su izloženi stresu treninga. Nakon napornog treninga mišići, tetive i ligamenti su izloženi malim ozljedama koje tijelo liječi proizvodnjom  kolagena.

Putem sportske masaže ubrzava se oporavak organizma nakon treninga, zagrijavaju se i omekšavaju tkiva, poravnavaju se mišićna vlakna, poboljšava cirkulacija, ubrzava odstranjivanje otpadnih tvari i mliječne kiseline iz organizma.  Sportska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje  podložnim ozljedama, povećava  opseg kretnji, snagu ozlijeđenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini nas spremnijima na nove i bolje rezultate u sportskim i životnim izazovima.

Jedan od ciljeva sportske masaže je smanjiti mišićnu napetost te postići duboku tjelesnu i psihičku opuštenost. Sportska masaža se može provoditi prije aktivnosti ili natjecanja i nakon aktivnosti ili natjecanja.

Medicinska se primjenjuje kod liječenja kod različitih oboljenja. Lokalno djelovanje masaže je direktno, kada pokretima potpomažemo krvni i limfni optok usmjeravajući ga mehanički od preiferije prema srcu, i indirektno živčanim putem. U masiranom području dolazi do vazodilatacije i do oslobađanja histamina te do ubrzane lokalne mijene tvari i brze resorpcije tvari koje uzrokuju umor, kao i brže nestajanje edema i zglobnih izljeva. Većina pokreta kod masaže uzrokuje povišenje mišičnog tonusa reflektornim putem, dok samo neki hvatovi, kao labavo treskanje ili valjanje, smanjuju tonus.

Ručna limfna drenaža – RLD

Manuelna limfna drenaža (MLD) po dr. Vodderu je nježna, ali vrlo specifična vrsta masaže. Predstavlja periodično lagano potiskivanje tkiva kojim se potiče fluktuacija limfnog toka u cilju smanjivanja ili sprečavanja limfnog zastoja. Regenerira i pospješuje funkcionalnost limfnih žila, kapilara i zalistaka te dovodi do relaksacije uz osjećaj analgezije. Njeno blago djelovanje na vegetativni sustav opušta cijelo tijelo.

Limfnom drenažom postiže se ravnoteža tekućina u organizmu i potiče bolje opće stanje organizma.

Budući da je malo kontraindikacija, MLD se primjenjuje u estetskoj i fizikalnoj terapiji. Kako drenaža utječe na bolji izgled kože, koristimo je u tretmanu bora, strija i akni, ublažavanja ožiljaka i zadebljanja kože te kod mršavljenja. Izrazito je djelotvorna u procesu uklanjanja celulita jer redukcijom tekućine iz vezivnog tkiva djelujemo na bolju opskrbljenost stanica kisikom i hranjivim tvarima, a istovremeno eliminiramo otpadne tvari iz organizma.

U fizikalnoj terapiji se koristi kod patoloških procesa, nakon kirurških zahvata i terapije zračenjem, ozdravljenja rana i opekotina, liječenju glavobolja, predmenstrualnih tegoba, smanjivanja boli i podizanja imuniteta.

Vezivno-tkivna masaža – VTM

Izvodi se čvrstim podražajnim potezima po koži, radi liječenja određenih oboljenja lokomotornog sustava i oboljenja unutrašnjih organa.

Aroma masaža

Jedan od oblika aroma terapije jest terapija dodirom , tj. AROMAMASAŽA. Ta metoda kombinira fizičke i emocionalne učinke nježne masaže s ljekovitim i psihoterapijskim značajkama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, već uspješno odstranjuje manje tegobe za koje liječnici nemaju uvijek najblaža rješenja.
Masaža eteričnim uljima posebno je djelotvorna u liječenju problema s kojima se susreću žene, kao što su PMS i poremećaji u menopauzi. Također može olakšati: blaže oblike depresije i tjeskobe, nesanica, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, poremećaji u probavi, glavobolja, te bolove u mišićima i ostale bolove.
Većina eteričnih ulja odlično njeguju kožu, uravnotežuju lučenje i općenito poboljšavaju tonus kože djelujući na tonus kapilara.

Relax masaža

Relax masaža je blaga ugodna  ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije.

Ima za cilj njegovanje tijela radi podizanja općeg zdravstvenog stanja. Služi za prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju mišića.

Može se raditi relax cijelog tijela ili parcijalno pojedinih dijelova (nogu, stopala, leđa, ruku, abdomena, grudnog koša, vrata i lica).