znati

Vježbe po k.Schroth

SCHROTH METODA

 

Katharina Schroth, rođena 22. veljače 1894. u Dresdenu u Njemačkoj, patila je od umjerene skolioze i podvrgnula se liječenju čeličnom krpom u dobi od 16 godina prije nego što je odlučila razviti više funkcionalni pristup liječenju za sebe.

Inspirirana balonom, pokušala je ispraviti disanje od deformiteta vlastitog trupa tako što je selektivno napuhala konkavitete tijela ispred zrcala. Prepoznala je da se posturalna kontrola može postići jedino mijenjanjem posturalne percepcije.

 

Skolioza je složen proces deformacije trupa koja uljkučuje  postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom kralježaka oko udužne osi i torzijom kralježnice (rotacija je okretanje kralježnice oko uzdužne osi, a torzija okretane jednog dijela kralješka prema drugom). Kod svakog oblika skolioze postoji opasnost od napredovanja k pogoršanju.

 

Specifičan tretman za skoliozu uključuje individualni i grupni pristup koji je zasnovan na standardu učenja i kliničkog vođenja. Glavni ciljevi su otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze, povratku normalnog posturalnog poravnanja, statičko-dinamička posturalna kontrola i stabilnost. Drugi ciljevi tretmana su usporavanje i sprečavanje progresije kako bi se spriječilo uključivanje ortoze u tretman i operacija. U tretman koji je individualno planiran, uključeno je učenje i planiranje posebnih vježbi za skoliozu kao i tehnike disanja.