Skip to content

Treninzi i vježbe

DNS

DNS (dinamička neuromuskularna stabilizacija) je posebna vrsta vježbi koja se primjenjuje u svrhu rehabilitacije.

Pristup je individualan i potpuno prilagođen pacijentu. DNS-om utječemo na zdravu stabilizaciju trupa, odnosno na našu „jezgru“ koja uključuje mišiće na stražnjoj strani leđa, prednjoj strani trbuha i bočnoj strani.

Poseban naglasak je na kvaliteti disanja i korištenju dijafragme koja u DNS-u ima glavnu ulogu.

Ukoliko jezgra nije stabilna, naši ekstremiteti koji su zaslužni za mobilnost preuzimaju ulogu stabilnosti te zbog toga dolazi do raznih problema sa mišićima, zglobovima, ali ponajviše s kralježnicom. 

Prilikom vježbanja prolaze se određeni položaji koji su temeljeni na zdravom, fiziološkom pokretanju i razvijanju djeteta od 3. mjeseca do 1. godine starosti.

Važnu ulogu u razvoju ima središnji živčani sustav ( eng. CNS) koji mora biti potpuno zdrav da bi se naš rast i razvoj odvijao kako treba.

Ovakav način vježbanja može se primjenjivati kod svih uzrasta, rekreativnih i profesionalnih sportaša, kod žena tijekom trudnoće i poslije poroda, te različitih dijagnoza lokomotornog sustava, ali ponajviše kod ljudi koji puno sjede te zbog toga imaju problema sa lošim držanjem i raznim bolovima u kralježnici (pogotovo u donjem dijelu kralježnice).

dns_vjezbe

INDIVIDUALNE VJEŽBE (PREOPERATIVNE I POSTOPERATIVNE)

Individualne vježbe provode se sa fizioterapeutom, a koristimo pokret u svrhu prevencije, liječenja i očuvanja funkcije lokomotornog sustava (sustava za pokretanje).

Vježbe su usmjerene rješavanju problematike i ciljano su prilagođene osobi i dijagnozi.

Vježbama se jačaju slabi mišići, poboljšavamo koordinaciju i balans, održavamo lokomotorni sustav i utječemo na psihosomatski oporavak.

PNF

PNF (Proprioceptivna neuromuskulaturna facilitacija)

PNF je koncept vježbanja koji u jednom pokretu obuhvaća sve skupine mišića segmenata koji se tretira (3D pokret).

PNF zahtijeva koncentraciju i usmjerenost, kako pacijenta tako i fizioterapeuta.

PNF konceptom se tretiraju pacijenti iz područja ortopedije, traumatologije i neurologije.

Također, PNF-om se kod kroničnih stanja može ublažiti bol, te povećati pokretljivost.

SCHROTH METODA

Schroth metoda koristi niz specifičnih vježbi i tehnika disanja u svrhu  ispravljanja deformacije kralježnice, smanjenja bolova, te bolje mobilnosti i posturalne stabilnosti, a primjenjiva je u svim dobnim skupinama.

Tretmani su isključivo individualni, a ovise o tipu skolioze, kifoze ili lordoze. 

VJEŽBE ZA TRUDNICE

Tijekom trudnoće dolazi do velikih hormonalnih promjena. Posteljica izlučuje hormon relaksin čija je uloga omekšavanje vrata maternice i opuštanje tetiva u prednjem dijelu zdjelice, što znatno olakšava porod. Hormon relaksin opušta i ostale ligamente u tijelu te utječe na stabilnost zglobova. Tijelo je manje stabilno, sklono ozljedama i slabije pokretljivo, a najveće je opterećenje na kralježnici i zdjelici.

Zbog takvih komplikacija, važnost treba pridati vježbanju u trudnoći koje će nam omogućiti pravilniju i stabilniju posturu i da što bezbolnije prođu tih 9 mjeseci. Ako ginekolog potvrdi da je zdravstveno stanje trudnice uredno, bez straha se može početi s vježbama od 3. mjeseca trudnoće.

Bobath koncept

Bobath koncept je pristup rješavanju problema kod osoba s poremećajima funkcija, pokretanja i tonusa kao posljedicu oštećenja središnjeg živčanog sustava, a primjenjuje se u radu sa odraslima i djecom.

Nedonoščad je posebno ugrožena skupina za nastanak ranog oštećenja mozga.

Jako je važna dobra procjena od strane neuropedijatra, kako bi se već u prvim mjesecima života uočila odstupanja u neuromotornom razvoju djeteta.

Vrste oštećenja mogu biti izražene u motoričkom ponašanju, komunikacijskim sposobnostima, senzornoj i kognitivnoj funkciji uzrokovanoj poremećajem središnjeg živčanog sustava.

Bobath koncept u najranijoj životnoj dobi koristi se posebnim tehnikama handlinga, kako bi se omogućila bolja funkcionalnost djeteta.

Baby handling je pravilno postupanje s djetetom, prilikom hranjenja, nošenja, oblačenja, jer na taj način dijete već vježba.

Ranim uključivanjem djeteta u terapiju i pravilnom habilitacijom koja koristi rezervne potencijale središnjeg živčanog sustava, može se postići ili potpuno uklanjanje odstupanja u razvoju djeteta ili smanjenje kasnijeg invaliditeta.

Veliku ulogu u primjeni Bobath koncepta imaju i sami roditelji, koje je potrebno educirati, kako bi zajedno sa terapeutom i ostalim članovima tima sudjelovali u rehabilitaciji svog djeteta.

YOGA/PILATES (INDIVIDUALNI TRENINZI)

Disciplina koja povezuje tijelo s umom . Vježbanjem joge/pilatesa jača se lokomotorni sustav, pomaže u održavanju zdrave kralježnice, uravnotežuje se metabolizam te imunološki i živčani sustav. Tijelo postaje lijepo , skladno , gipko i snažno.

Omogućuje nam smanjiti umor, napetost i stres. Duh postaje vedar , hrabar i odlučan. Joga/pilates vježbe bude životnu energiju i čine nas življima,te održavaju kralježnicu zdravom.