Skip to content

Tehnike i tretmani

FIZIKALNA TERAPIJA

Fizikalna terapija je skup procedura koje se koriste u provođenju rehabilitacije pacijenata kako bi se kvaliteta njihovog života popravila i kako bi se vratili svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tijek fizikalne terapije je individualan i određuje se pregledom i fizioterapijskom procjenom.

Unutar fizikalne terapije koristimo termoterapiju, elektroterapiju, krioterapiju i medicinsku gimnastiku.

U fizikalnu terapiju ubrajamo:

Primjena magnatskih polja u fizikalnoj terapiji koja se koristi kod traumatskih stanja, reumatskih bolesti, bolesti PNS-a i CNS-a, kod postoperativne rehabilitacije, te različitih bolnih sindroma.

Svojim djelovanjem povećava otpor stanične membrane, ubrzava odlaganje Ca, poboljšava lokalnu cirkulaciju, ubrzava proces cijenjenja mekih čestica.

Doziranje EMT je individualno, a traje od 10 do 30 min.

Primjena ultrazvučne energije u terapijske svrhe koristi se kod bolnih stanja u svrhu smanjenja boli, poboljšanja cirkulacije, te brže regeneracije tkiva. Tijekom primjene koristimo kontaktno sredstvo (gel ili vodu), ali možemo primijeniti i lijek kao kontaktno sredstvo i tada terapiju nazivamo sonoforeza.

Laser je oblik svjetlosne terapije, a koristimo ga za smanjenje boli i edema, ubrzano cijeljenje tkiva, regeneraciju živca, te kod ozljeda mekih tkiva.

Elektroterapija podrazumijeva primjenu električnih impulsa u liječenju akutnih i kroničnih bolova.

Elektroterapija ima analgetski i protuupalni učinak, te ima široku primjenu u ortopediji, kirurgiji, reumatologiji, neurologiji, onkologiji i ginekologiji.

U elektroterapiju ubrajamo i elektrostimulaciju živaca i mišića, a ista se primjenjuje kod slabih mišića, pareza i plegija.

Aparat koji je tehnološki usavršen i pojednostavljen za uporabu na svim dijelovima tijela u svrhu smanjenja boli, jakih upala tetiva, te ubrzava zacjeljivanje.

Vrlo precizno određuje mjesto jake boli ili upale na principu interaktivne neurostimulacije-neuromodulacije.

INTERX je prvi aparat koji izravno prima i modulira električne impulse s površine bolesnikove kože određujući otpor kože te tako otkriva razliku između oštećenog i zdravog tkiva.

Točke  koje pokazuju najvišu vrijednost se tretiraju te na taj način ubrzava proces regeneracije.

Aparat je jako cijenjen u svim područjima ortopedije i traumatologije, te svih bolnih sindroma

Udarni val ili shockwave terapija provodi se aparatom koji u sebi sadrži pneumatski čekić. Primjenjuje se kod različitih dijagnoza kao što su kalcifikati u tetivama (najčešće u ramenom zglobu), petni  trn, lateralni i medijalni epikondilitis, bolna stanja i napetosti mišića. Postupak tretiranja područja udarnim valom može biti neugodan i bolan, ali sam postupak je kratkog trajanja. Nakon samo jednog odrađenog tretmana pacijenti mogu osjetiti olakšanje.

Game ready je kombinacija krioterapije i kompresije, koja se aplicira preko manžete na ozlijeđeni segment (zglob ili mišić).

Time što hladi smanjuje se upala, a kompresija poboljšava cirkulaciju i smanjuje oteklinu.

Najdjelotvorniji je kod upalnih procesa, postoperativnih stanja te ozljeda kod profesionalnih sportaša i reakreativaca.

Limfa je bezbojna ili blago žuta tekućina sličnog sastava kao krvna plazma, a kreće se samo prema srcu.

Pulsiranje arterija i kontrakcije mišića omogućuju protok limfe.

Kada dođe do ozljede, dolazi do nakupljanja tekućine u tkivima što nazivamo limfni edem.

Limfnu drenažu primjenjujemo kod sportskih ozljeda, nakon operativnih zahvata, ali i za smirivanje i otklanjanje stresa, te smanjenje tonusa mišića i bolova u mišićima.

DEKOMPRESIJA KRALJEŽNICE

Dekompresijska terapija kralježnice terapijska je procedura za smanjenje bolova i ukočenosti u kralježnici i ekstremitetima (rukama i nogama).

Dekompresija je učinkovita kod protruzija diskova, degenerativnih promjena na zglobovima, suženja spinalnih kanala (stenoza) i pritiska na korjene živaca.

Terapiji dekompresije prethodi zagrijavanje bolnog područja, zatim slijedi sama dekompresija, te  tretman završavamo analgetskom interferentnom strujom.

Dekompresiju izvodimo u ležećem položaju sa aparatom, kojeg pokreće elektromotor, koji polaganim povećanjem sile nježno ”isteže” kralježnicu.

MANUALNE TEHNIKE

Manualne tehnike podrazumijevaju direktan kontakt rukama fizioterapeuta na kožu pacijenta, mogu se tretirati zglobovi, fascije, mišići, tetive i ligamenti.

Koriste se za smanjenje ukočenosti zglobova, skraćenosti mišića te upalnih tetiva i mišićnih fascija. 

Manualnim tehnikama poboljšavamo prokrvljenost i relaksaciju što dovodi do bolje funkcije tretiranog dijela tijela.

Kiropraktika je drevni prirodni terapijski postupak namještanja kostiju, najčešće onih na kralježnici, kako bi se uspješno tretirala razna oboljenja i ozlijede.

Kiropraktičar rukama izvodi korekciju kralježnice pacijentu koji leži na stolu. 

U kiropraktici se rade brzi i precizni pokreti u određenim smjerovima kojim se postiže poboljšava pokretljivost i funkcionalnost zglobova ili ekstremiteta.

Manualni terapeut prije izvođenja kiropraktike mora dobro poznavati biomehaniku muskuloskeleta.

Cupping terapija, poznata i kao terapija čašicama, drevna je tehnika liječenja. Učinci cuppinga su ublažavanje bolova i smanjenje mišićne napetosti, potiče cirkulaciju i pomaže limfnoj drenaži, te ima blagotvoran učinak na zdravlje kože.

Cupping se primjenjuje tako da se čašica (ventuza) postavi na kožu, te se pripadajućim “pištoljem” stvori podtlak zbog izvlačenja zraka. Sama terapija traje 3-15 minuta.

Također, cupping terapija može se primijeniti i kao masaža gdje sa silikonskim čašicama klizimo po koži, prethodno namazanoj uljem.

Hiđama je drevna terapija puštanja nezdrave (toksične) krvi ili njenog viška koji se nalazi u potkožju. Hiđama spada u jednu vrstu kirurškog zahvata gdje se na prethodno postavljene čašice (cupping) skalpelom zarezuje koža te se sadržaj ispušta u čašicu.

Blagodati hiđame su detoksikacija, smanjenje bolova i upala, snižavanje krvnog tlaka te jačanje imunološkog sustava.

Hiđama se radi po točno određenim točkama na tijelu sa jednokratnim, čistim i sterilnim priborom.

U mišćima imamo određene točke koje su na pritisak bolne, nazvamo ih triger točke. Triger točke su zaslužne za lociranje problematike u određenom segmentu mišića. Kad nam je triger u blokadi mišić ne funkcionira kako treba i dolazi do bolnog grča u njemu.

Posljedice mogu biti širenje boli, trnci, pečenje, slabost, te smanjenje pokretljivosti. U tim stanjima kad smo sigurni da je problem u triger točkama pristupamo terapiji sa iglama ili dry needlingu.

Iglice se apliciraju dublje nego standardna akupukntura u mišićni dio koji prethodno palpiramo dok ne nađemo točku koja je bolna. 

Izvodi se nekoliko kratkih uboda koji traju par sekundi, zatim se igla vadi, te se na mjesto aplikacije vrši pritisak kako ne bi došlo do hematoma. Već nakon nekoliko sekundi može doći do olakšanja i opuštanja spazma u mišiću.

Svakako kožu prije i poslije aplikacije dezinficirati.

Tretiraju se sve motorne točke koje se nalaze u bolnom mišiću. Ovisno o području koje tretiramo koristimo odgovarajuću veličinu igala.

Postupak lokaliziranja akupunkturnih točaka i aplikacije igala je identičan kao i kod dry needlinga.

Nakon aplikacije igala na igle se postavljaju elektrode koje stimuliraju triger točke i smiruju upalu i bolnost. Cijeli tretman traje do 20 min i dijeluje na sva upaljena stanja u mišićima. 

MMA jako dobro dijeluje i kod različitih stanja pareza živaca jer je iglom približimo živcu, te ga sa strujom dubinski inerviramo.

Medical flossing je terapijska metoda u kojoj se koristi traka od lateks gume, preko koje se djeluje na površinu kože te tako pomaže kod smanjenja boli i povećanja opsega pokreta. Kod apliciranja Medical flossinga, uočavamo tri učinka ,a to su: učinak spužve, potkožne iritacije i kinetik resolve.

Drugim riječima, zaustavljamo na kratko cirkulaciju i do 100%, a sa brzim skidanjem gume, tijelo odgovara flushom i hiperemijom, a živčanom sustavu šaljemo informaciju da je “sve u redu”, te mobilizacijom razbijamo crosslinkove u tkivu.

Medi taping djeluje na smanjenje boli i upale, poboljšanje protoka krvi i limfe, poboljšanje elastičnosti, te prevencije ozljede. 

Koriste ga sve dobne skupine, te ima neograničen broj načina primjene. 

O načinu primjene odlučuje fizioterapeut nakon fizioterapijske procjene.

NDS je tehnika kod koje se nizom neuroloških testova utvrđuje dijagnoza.

Razlučujemo je li bol nastala zbog pritiska na živac ili je problem nastao zbog blokade u mišićnom dijelu. Nakon utvrđivanja dijagnoze ako je problem živac, pacijentu se pristupa sa vježbama koje su jednostavne i bezbolne, te kojima omogučujemo živcu da se lakše kreće i da dolazi do njegove regeneracije.

NDS je učinkovit kod protruzija diska i mehančkog pritiska na živac.

Yumeiho je japanska vrsta masaže kojom se istežu mišići. Radi se preko odjeće u ležečem položaju na strunjači. Yumeiho je idealan za bolna akutna stanja, kao što su križobolje, musculfiberi, postoperativna stanja (u smislu skraćenosti i zgrčenosti mišića).

Yumeiho se primjenjuje za sve dobne skupine, vrlo je ugodan i koristan.

Cyriax je moderna ortopedska manualna tehnika  koja obuhvaća dijagnostiku i konzervativno liječenje ozljeda mekih tkiva. Najznačajniji dio tehnike su pregled i testiranja koja je razvio sam “otac” ortopedske medicine, dr.James Cyriax.

Manualne tehnike u Cyriax metodi su mobilizacija, manipulacija, poprečna fikcija i trakcija.

Za liječenje bolova u području kralježnice po Cyriaxu, najbolji izbor terapije su manipulacija ili trakcija, dok za ozljede mekih tkiva (mišić, ligament, tetiva) najbolja je poprečna fikcija.

MASAŽA

Klasična masaža je manualna tehnika kojom preko kože djelujemo na mišićni, živčani i limfni sustav. Trajanje masaže ovisi o dijelu tijela koji tretiramo.

Klasičnom masažom postižemo hiperemiju, opuštanje mišića, te djelujemo na smanjenje boli i stresa.

Medicinskom masažom tretiramo bolna stanja poput bolova u vratu ili leđima, problema s kralježnicom, upale živca, postoperativnih stanja, sportskih ozljeda… 

Medicinskom masažom postižemo bolju lokalnu cirkulaciju čime se poboljšava opskrba kisikom, ubrzava
metabolizam, te smanjuje tonus mišića.

Sportska masaža je dubinska masaža sa brzim i jačim pokretima ruku fizioterapeuta. Nju koristimo kada želimo potaknuti cirkulaciju i aktivaciju mišića.

Najčešće se provodi prije treninga ili nakon sportskih natjecanja.

Aroma masaža je spoj dvije terapije, terapije masažom  i terapije mirisnim uljima.

Za razliku od klasične i sportske masaže, ova masaža je umirujuća te se njome postiže relaksacija tijela i uma.

OVDJE IDE TEKST

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip.